We zijn allemaal aandeelhouders van de NV België – door Herman Verwimp

We vragen onze charterondertekenaars hoe zij omgaan met de crisis. Herman Verwimp is de energieke bestuurder van bouwonderneming ‘Mathieu Gijbels NV’. Hij vertelt over zijn ervaringen en deze van zijn team. Hun recept: zet in op goede communicatie, durf je inleven, neem je verantwoordelijkheid en kijk altijd naar de oplossing.

“Ik bekijk onze medewerkers soms als echte Bravehearts,” vertelt een gedreven Herman Verwimp. “Het is mooi om zien hoe iedereen zich open, verantwoordelijk en flexibel opstelt. We gingen en gaan deze crisis met volle moed en een open hart tegemoet.” Als een van de weinige grotere bouwondernemingen bleef Gijbels tijdens de hele lockdownperiode open. Natuurlijk met alle mogelijke voorzorgsmaatregelen. “We maakten van bij de start vier ‘stroomschema’s’: dat zijn een aantal scenario’s die in heel eenvoudige woorden uitleggen wat je moet doen als je bijvoorbeeld in contact komt met corona.”

DE VIER TIPS VAN HERMAN VERWIMP

COMMUNICATIE, COMMUNICATIE, COMMUNICATIE

Het belangrijkste wapen waarmee Gijbels deze crisis te lijf gaat, is communicatie. “Vooral dan intern,” vertelt Herman. “Want het is nu niet echt de periode om met grote trom reclamecampagnes te voeren.” Het bedrijf voerde zijn interne communicatie stevig op. Zo werd een online intern platform opgestart: verbondenvoordenkers.com. Hierop publiceert een interne redactie wekelijks posts rond vijf thema’s: blijf gezond, blijf fit, blijf lachen, blijf productief, blijf leren.

Er wordt ook voor gezorgd dat iedereen deze berichten krijgt, ook wie minder online gericht is via de ‘Corona Que Pasa’-nieuwsbrief. En er zijn ook regelmatig coronaproof meetingsessies op de werkplek, waar goed en grondig overlegd wordt. Steeds opnieuw is de communicatie gericht op begrip en inleving voor elkaars realiteit. “Je merkt dat de aandacht voor communicatie rust en houvast creëert. We hebben ons vanaf het begin ook gebaseerd op steeds dezelfde wetenschappelijke bronnen als het gaat over coronaberichtgeving. Dat hebben we ook aan onze mensen gezegd. Gevolg is nu dat als men via via iets hoort of leest over corona, er dikwijls bij ons even gecheckt wordt naar het waarheidsgehalte van dat bericht.”

“We hebben een fantastische sociale zekerheid en vangnetten die ze nergens anders ter wereld hebben.”


VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DE NV BELGIË

De lonen van medewerkers maken 80% uit van de vaste kost van Gijbels. Een enorme bedrijfskost dus. En toch is er nog geen technische werkloosheid aangevraagd. Simpelweg omdat het nog niet nodig is. “Je ziet soms dat bedrijven hun mensen toch op technische werkloosheid zetten terwijl ze eigenlijk wel verder zouden kunnen werken. Met alle respect: dat is niet ok. We zijn allemaal aandeelhouders van de NV België. We hebben een fantastische sociale zekerheid en vangnetten die ze nergens anders ter wereld hebben. Als we dat willen behouden, moeten we verantwoord met onze centen omgaan. Steunmaatregelen zijn er wat mij betreft voor als het echt nodig is, niet omdat het kan.”

Die houding straalt ook af op de medewerkers. “We ervaren een zeer verantwoorde en ook flexibele houding van onze mensen. Je merkt dat – ook als thuiswerk voor veel administratieve medewerkers de norm wordt – ze zelf het initiatief nemen om hun job naar behoren te organiseren. Dikwijls gebeurt dat niet tussen 8 en 5, maar evengoed ’s avonds of in de weekends, wanneer het past. Het maakt wel dat mensen moe zijn”, aldus Verwimp. “Je mag niet onderschatten dat al die veranderingen heel wat energie hebben gevergd. Veel van de kleine kinderen van onze mensen zijn al een tijdje thuis en zullen dat wellicht nog wel even blijven. Dat is niet te onderschatten.” Ook al bestaat de kans dat de sector dit jaar wat soepeler zal omspringen met het bouwverlof, bij Gijbels verwachten ze toch wel wat nood aan verlof. Daarom ook dat er geen sprake is om mensen nu hun schaarse verlofdagen verplicht te laten opnemen. Ze gaan ze net nu extra nodig hebben.

“Je mag niet onderschatten dat al die veranderingen heel wat energie hebben gevergd.”

MINDER CORONAKILO’S, MEER CREATIVITEIT

Verwimp spreekt met optimisme en vol passie over zijn werk. Als je hem vraagt welk effect deze crisis op hem persoonlijk heeft, glimacht hij. “Ik heb geen coronakilo’s bijgekregen, er zijn er afgegaan. Ik leef gezonder nu. Er vallen ook een heleboel sociale verplichtingen en recepties weg, wat me eigenlijk wel deugd doet. Ik heb ook het grote geluk om een beetje in het groen te wonen. Die plek geeft me rust. En ik vind het bijzonder fijn om met mijn gezin samen te zijn.”

Maar er wordt allesbehalve stilgezeten. “Dit is het moment bij uitstek om te versnellen en om de goede inzichten te verankeren in onze werking.” Afgelopen week organiseerde Gijbels drie ‘sprintdagen’, waarin samen met medewerkers gewerkt werd aan verbetertrajecten. We zijn dan oprecht fier. Sinds jaren zetten we hier in op een cultuur waarin je je niet blindstaart op het probleem, maar steeds zoekt naar de oplossing. Als je dat doet, dan komt de creativiteit naar boven. Op zo’n dagen gebeurt dat ook echt. Dat is gewoonweg fantastisch.”